Střevo je náš druhý mozek
Už jste slyšeli větu, že střevo je náš druhý mozek? Hned se podíváme na to, proč tomu tak je.
Střevní mikrobiom = jsou mikroorganismy žijící v našem střevě. Jsou životně důležité pro každého z nás, mohou nám prospívat, ale i škodit.
Ovlivňuje naše fyzické i psychické zdraví, rozhoduje o tom, jak budeme vstřebávat živiny z jídla, pomáhá nám jídlo trávit, ovlivňuje to, zda náš imunitní systém spustí adekvátní reakci proti nepříteli a nebo tu neadekvátní - proti vlastnímu tělu (autoimunitní onemocnění).
Jedna složka střevní mikroflóry dokáže vytvářet látky podobné antibiotikům, antivirotikům, ale jiná složka zase naopak produkuje toxiny. Může narušit naši střevní stěnu a způsobit její propustnost, tudíž se do našeho těla začnou dostávat látky, které tam nemají co dělat.
Střevní mikrobiom je také v nepřetržitém spojení s mozkem a ovlivňuje nejen naši psychiku.
Naši “hodní” kamarádi z řad mikroorganismů by měli v optimálním případě ty “zlé” držet na uzdě, jenže pokud se k nim vlivem stravy, stresu, nadužíváním antibiotik, antikoncepce a podobně chováme nehezky, vznikne nerovnováha. Tato rovnice přestane fungovat a začnou se dít nepříjemné věci.
Naše střevo si opravdu zaslouží tu nejlepší péči a pozornost. Pokud nebude v pořádku, nebudeme v pořádku ani my. A opravdu mu nestačí 80% kvalitních živin a 20% nesmyslů.
Střevo je největším producentem hormonů a továrnou serotoninu.
Podpořit střevní mikrobiom můžeme zejména stravou, kvalitním spánkem, omezení stresu a zdravým životním stylem.
Je vhodné konzumovat pravidelně (denně) probiotika, jak ve formě stravy (fermentované a kvašené potraviny) tak ve formě doplňků.
Tak co, nestojí to za to se o něj dobře starat?