Průvodce barvením v kuchyni: Umělá vs. přírodní barviva potravin
Jestli rádi tvoříte v kuchyni, určitě už jste se v některém receptu setkali s použitím potravinářského barviva, zejména u různých dortů a jiných sladkých dobrot. Ačkoliv tato barviva spolehlivě obarví, co budete chtít, jsou s nimi spojené negativní účinky na zdraví, obzvlášť u dětí. V článku se blíže podíváme jak na běžná syntetická barviva, tak na jejich přírodní alternativy ve formě barevných sušených prášků z rostlin a jejich využití v kuchyni.
Barviva v potravinách
Potravinářská barviva se řadí mezi přídatné (aditivní) látky, proto jsou označována pomocí tzv. E-kódů (“éčka”) s čísly E100-E180. V potravinářství se používají ke změně nebo udržení barvy potravin, a to nejen sladkostí a nápojů, ale např. i různých omáček, ochucovadel, mražených potravin, mléčných výrobků a podobně. Podle původu rozlišujeme syntetická a přírodní barviva.
Umělá potravinářská barviva
Klasická potravinářská barviva na bázi syntetických látek nejsou pro zdraví zrovna prospěšná. Syntetická barviva jsou většinou získávána z ropných produktů. Obzvlášť škodlivá jsou azobarviva, která bývají spojována s poruchami pozornosti a hyperaktivitou u dětí. Potraviny, které obsahují jedno a více těchto barviv, musí mít tuto informaci od roku 2008 v rámci nařízení EU na obalu povinně uvedenou. Konkrétně se jedná o barviva E102, E110, E122, E124, E129, E104.
Kromě toho jsou syntetickým barvivům připisovány karcinogenní účinky, možné alergické reakce a vyvolání střevních a dýchacích obtíží. Přestože se jejich použití řídí předpisy a jsou stanoveny limity, jaké množství jich potraviny mohou obsahovat, je lepší se jim samozřejmě vyhýbat úplně.
Výhody umělých barviv:
- Stabilita – jsou odolnější například vůči změnám pH či světlu
- Intenzivnější barva
- Neovlivňují chuť ani vůni potravin
- Trvanlivost
Nevýhody umělých barviv:
- Negativní vliv na zdraví
Nejčastěji používaná syntetická barviva:
- Tartrazin (E 102) – citronově žluté barvivo, patří mezi azobarviva. Není vhodné pro děti, alergiky a astmatiky.
- Chinolinová žluť (E 104) – zeleno-žluté barvivo. Není vhodné pro děti a alergiky.
- Žluť SY (E 110) – žluto-oranžové barvivo, patří mezi azobarviva. Může vyvolat alergické a astmatické reakce a střevní potíže.
- Azorubin (E 122) – červené barvivo, patří mezi azobarviva. Může způsobit hyperaktivitu u dětí a alergické reakce.
- Ponceau 4R (E 124) – červené barvivo, patří mezi azobarviva. Možné karcinogenní účinky, alergen, může způsobovat hyperaktivitu u dětí.
- Červeň allura AC (E 129) – tmavě červené barvivo, patří mezi azobarviva. Může způsobovat hyperaktivitu u dětí nebo alergické reakce.
- Indigotin (E132) - tmavě modré barvivo. Alergen, nevhodné pro děti, může způsobit nevolnosti a zvracení.
- Brilantní modř FCF (E133) - jasně modré barvivo. Alergen, může způsobit hyperaktivitu u dětí.
- Brilantní čerň BN (E151) - černé barvivo, patří mezi azobarviva. Může způsobit hyperaktivitu u dětí.
Přírodní barviva
Barviva získaná rostlin, ovoce a zeleniny neobsahují žádné zdraví škodlivé látky, naopak – nutriční hodnotu jídla ještě zvýší díky obsahu vitamínů, minerálů a antioxidantů.
Výhody přírodních barviv:
- Zdravotně nezávadná
- Obsahují zdraví prospěšné látky – vitamíny, minerály a antioxidanty
- Vhodné i pro děti
- Mohou pomoct jídla dochutit
- Veganská
Nevýhody přírodních barviv:
- Ne vždy vytvoří identickou barvu
- Výsledná barva nemusí být vždy stejně intenzivní jako u umělých barviv
- Většinou nejsou zcela chuťově neutrální – ovlivní chuť jídla
- Menší trvanlivost a stabilita, citlivější na podmínky skladování
Nejčastěji používaná přírodní barviva:
- Karotenoidy (E 160a) – žlutá, oranžová a červená barva. Některé se v těle přeměňují na vitamín A.
- Anthokyany (E163) – podle pH červená až modrá barva. Mají antioxidační účinky.
- Chlorofyly (E 140) – zelená barva. Nachází se v listech rostlin.
- Kurkumin (E 100) – žlutá až oranžová barva. Má protizánětlivé účinky.
- Riboflavin (E 101) – žlutá barva. Jedná se o vitamín B2.
Pozor však na červené barvivo jménem karmín - košenila (E 120). Patří sice mezi přírodní barviva, ale je živočišného původu - získává se ze sušených těl samiček hmyzu červce nopálového. Může vyvolat alergické reakce a je také spojována s hyperaktivitou u dětí.
Přírodní rostlinná barviva v kuchyni
Jaká přírodní barviva se dají použít doma na pečení a přípravu různých barevných pokrmů a nápojů? Možností nabízí rostlinná říše opravdu nespočet, uvádíme tedy alespoň barevné prášky, které se v kuchyni osvědčily nám a které taky nabízíme na našem e-shopu.
Barva |
Přírodní barevný prášek |
Modrá |
Modrá spirulina |
Růžová |
Dračí ovoce (pitaya) |
Fialová |
Motýlí hrachový květ Sladká fialová brambora Taro |
Oranžová |
Rakytník |
Žlutá |
Žlutá dýně Mango |
Červená |
Ibiškový květ |
Zelená |
Zelený čaj |
Černá |
Aktivní uhlí |
Inspirace na využití barevných prášků v kuchyni
Vykouzlete vizuálně atraktivní a lákavé dezerty, aniž byste museli obětovat kvalitu ingrediencí, s našimi přírodními barevnými prášky. Experimentujte a vytvořte barevné a zdravé pokrmy, které udělají radost nejen dětem!
Modrá spirulina
- Má výraznou modrou barvu a je chuťově neutrální, hodí se tak do sladkých i slaných jídel.
- Vyzkoušejte třeba zdravou šmoulovou zmrzlinu nebo modré kokosky.
Dračí ovoce (pitaya)
- Má nádhernou růžovou barvu a jemnou, sladkou tropickou chuť.
- Ideální do zdravých snídaní, smoothies nebo na pečení.
- Vyzkoušejte třeba růžové Valentýnské sušenky nebo pitaya cake.
Motýlí hrachový květ (Klitorie ternatská)
- Mění barvu podle pH z modré na růžovo-fialovou (stačí přidat pár kapek citronu či limetky).
- Neovlivňuje chuť.
- Ideální do nápojů, např. na oblíbený modrý čaj.
- Vyzkoušejte třeba barevné vanilkové donuty.
Sladká fialová brambora
- Výrazná fialová barva.
- Ideální do smoothies, dezertů a krémů.
Taro kořen
- Sladká vanilkovo-oříšková chuť připomínající vanilkové rohlíčky a světlá pastelově fialová barva.
- Skvělá rozpustnost, nápojům dodá lahodnou krémovou konzistenci.
- Výborný na přípravu domácího milk bubble tea.
Rakytník
- Výraznější sladkokyselá chuť a žlutooranžová barva.
- Skvěle se hodí třeba na přípravu domácí limonády, smoothies nebo zmrzliny.
Žlutá dýně
- Nasládlá chuť a výrazné žlutá barva.
- Skvěle se rozpouští ve vodě.
- Skvěle se hodí například na přípravu domácího pumpkin spice latte.
Mango
- Sladká chuť a jemně žlutá barva.
- Ideální do smoothies, dezertů, zmrzliny, rýže nebo tapioky.
Ibiškový květ
- Sytá červená barva.
- Kyselejší chuť - ideální do svěžích raw dezertů, smoothies nebo zmrzlin.
- Vyzkoušejte třeba linecké melounky obarevené ibiškem.
Zelený čaj
- Jemně ovlivní chuť.
- Obarví dozelena pokrmy i nápoje.
- Vyzkoušejte třeba matcha mramorovou roládu nebo matcha lívance.
Aktivní uhlí z kokosové skořápky
- Obarví dočerna všechny typy pokrmů - sladké i slané.
Vyberte se si z naší nabídky rostlinných barevných prášků a inspirujte se našimi barevnými recepty!