Objednávky do 18.12. s garancí doručení do Vánoc. Kouzlete s našimi barevnými prášky!

Průvodce barvením v kuchyni: Umělá vs. přírodní barviva potravin

Jestli rádi tvoříte v kuchyni, určitě už jste se v některém receptu setkali s použitím potravinářského barviva, zejména u různých dortů a jiných sladkých dobrot. Ačkoliv tato barviva spolehlivě obarví, co budete chtít, jsou s nimi spojené negativní účinky na zdraví, obzvlášť u dětí. V článku se blíže podíváme jak na běžná syntetická barviva, tak na jejich přírodní alternativy ve formě barevných sušených prášků z rostlin a jejich využití v kuchyni.

Barviva v potravinách 

Potravinářská barviva se řadí mezi přídatné (aditivní) látky, proto jsou označována pomocí tzv. E-kódů (“éčka”) s čísly E100-E180. V potravinářství se používají ke změně nebo udržení barvy potravin, a to nejen sladkostí a nápojů, ale např. i různých omáček, ochucovadel, mražených potravin, mléčných výrobků a podobně. Podle původu rozlišujeme syntetická a přírodní barviva.

Umělá potravinářská barviva

Klasická potravinářská barviva na bázi syntetických látek nejsou pro zdraví zrovna prospěšná. Syntetická barviva jsou většinou získávána z ropných produktů. Obzvlášť škodlivá jsou azobarviva, která bývají spojována s poruchami pozornosti a hyperaktivitou u dětí. Potraviny, které obsahují jedno a více těchto barviv, musí mít tuto informaci od roku 2008 v rámci nařízení EU na obalu povinně uvedenou. Konkrétně se jedná o barviva E102, E110, E122, E124, E129, E104.   

Kromě toho jsou syntetickým barvivům připisovány karcinogenní účinky, možné alergické reakce a vyvolání střevních a dýchacích obtíží. Přestože se jejich použití řídí předpisy a jsou stanoveny limity, jaké množství jich potraviny mohou obsahovat, je lepší se jim samozřejmě vyhýbat úplně. 

Výhody umělých barviv:

  • Stabilita – jsou odolnější například vůči změnám pH či světlu
  • Intenzivnější barva
  • Neovlivňují chuť ani vůni potravin
  • Trvanlivost

Nevýhody umělých barviv:

  • Negativní vliv na zdraví

Nejčastěji používaná syntetická barviva:

  • Tartrazin (E 102) – citronově žluté barvivo, patří mezi azobarviva. Není vhodné pro děti, alergiky a astmatiky.
  • Chinolinová žluť (E 104) – zeleno-žluté barvivo. Není vhodné pro děti a alergiky. 
  • Žluť SY (E 110) – žluto-oranžové barvivo, patří mezi azobarviva. Může vyvolat alergické a astmatické reakce a střevní potíže. 
  • Azorubin (E 122) – červené barvivo, patří mezi azobarviva. Může způsobit hyperaktivitu u dětí a alergické reakce. 
  • Ponceau 4R (E 124) – červené barvivo, patří mezi azobarviva. Možné karcinogenní účinky, alergen, může způsobovat hyperaktivitu u dětí.
  • Červeň allura AC (E 129) – tmavě červené barvivo, patří mezi azobarviva. Může způsobovat hyperaktivitu u dětí nebo alergické reakce.
  • Indigotin (E132) - tmavě modré barvivo. Alergen, nevhodné pro děti, může způsobit nevolnosti a zvracení.
  • Brilantní modř  FCF (E133) - jasně modré barvivo. Alergen, může způsobit hyperaktivitu u dětí.
  • Brilantní čerň BN (E151) - černé barvivo, patří mezi azobarviva. Může způsobit hyperaktivitu u dětí.

Přírodní barviva

Barviva získaná rostlin, ovoce a zeleniny neobsahují žádné zdraví škodlivé látky, naopak – nutriční hodnotu jídla ještě zvýší díky obsahu vitamínů, minerálů a antioxidantů. 

Výhody přírodních barviv:

  • Zdravotně nezávadná 
  • Obsahují zdraví prospěšné látky – vitamíny, minerály a antioxidanty
  • Vhodné i pro děti 
  • Mohou pomoct jídla dochutit  
  • Veganská 

Nevýhody přírodních barviv:

  • Ne vždy vytvoří identickou barvu
  • Výsledná barva nemusí být vždy stejně intenzivní jako u umělých barviv
  • Většinou nejsou zcela chuťově neutrální – ovlivní chuť jídla
  • Menší trvanlivost a stabilita, citlivější na podmínky skladování 

Nejčastěji používaná přírodní barviva:

  • Karotenoidy (E 160a) – žlutá, oranžová a červená barva. Některé se v těle přeměňují na vitamín A.
  • Anthokyany (E163) – podle pH červená až modrá barva. Mají antioxidační účinky.
  • Chlorofyly (E 140) – zelená barva. Nachází se v listech rostlin.
  • Kurkumin (E 100) – žlutá až oranžová barva. Má protizánětlivé účinky. 
  • Riboflavin (E 101) – žlutá barva. Jedná se o vitamín B2.

Pozor však na červené barvivo jménem karmín - košenila (E 120). Patří sice mezi přírodní barviva, ale je živočišného původu - získává se ze sušených těl samiček hmyzu červce nopálového. Může vyvolat alergické reakce a je také spojována s hyperaktivitou u dětí. 

Přírodní rostlinná barviva v kuchyni

Jaká přírodní barviva se dají použít doma na pečení a přípravu různých barevných pokrmů a nápojů? Možností nabízí rostlinná říše opravdu nespočet, uvádíme tedy alespoň barevné prášky, které se v kuchyni osvědčily nám a které taky nabízíme na našem e-shopu.

Barva

Přírodní barevný prášek 

Modrá

Modrá spirulina

Růžová

Dračí ovoce (pitaya)

Fialová

Motýlí hrachový květ

Sladká fialová brambora

Taro

Oranžová

Rakytník

Žlutá

Žlutá dýně

Mango

Červená

Ibiškový květ

Zelená

Zelený čaj

Černá

Aktivní uhlí

Inspirace na využití barevných prášků v kuchyni

Vykouzlete vizuálně atraktivní a lákavé dezerty, aniž byste museli obětovat kvalitu ingrediencí, s našimi přírodními barevnými prášky. Experimentujte a vytvořte barevné a zdravé pokrmy, které udělají radost nejen dětem!

Modrá spirulina

Dračí ovoce (pitaya)

  • Má nádhernou růžovou barvu a jemnou, sladkou tropickou chuť.
  • Ideální do zdravých snídaní, smoothies nebo na pečení.
  • Vyzkoušejte třeba růžové Valentýnské sušenky nebo pitaya cake.

Motýlí hrachový květ (Klitorie ternatská)

  • Mění barvu podle pH z modré na růžovo-fialovou (stačí přidat pár kapek citronu či limetky).
  • Neovlivňuje chuť. 
  • Ideální do nápojů, např. na oblíbený modrý čaj.
  • Vyzkoušejte třeba barevné vanilkové donuty.

Sladká fialová brambora

  • Výrazná fialová barva.
  • Ideální do smoothies, dezertů a krémů.

Taro kořen

  • Sladká vanilkovo-oříšková chuť připomínající vanilkové rohlíčky a světlá pastelově fialová barva.
  • Skvělá rozpustnost, nápojům dodá lahodnou krémovou konzistenci.
  • Výborný na přípravu domácího milk bubble tea. 

Rakytník

  • Výraznější sladkokyselá chuť a žlutooranžová barva.
  • Skvěle se hodí třeba na přípravu domácí limonády, smoothies nebo zmrzliny.

Žlutá dýně

  • Nasládlá chuť a výrazné žlutá barva.
  • Skvěle se rozpouští ve vodě.
  • Skvěle se hodí například na přípravu domácího pumpkin spice latte.

Mango

  • Sladká chuť a jemně žlutá barva.
  • Ideální do smoothies, dezertů, zmrzliny, rýže nebo tapioky.

Ibiškový květ

  • Sytá červená barva.
  • Kyselejší chuť - ideální do svěžích raw dezertů, smoothies nebo zmrzlin.
  • Vyzkoušejte třeba linecké melounky obarevené ibiškem.

Zelený čaj

Aktivní uhlí z kokosové skořápky

  • Obarví dočerna všechny typy pokrmů - sladké i slané.

Vyberte se si z naší nabídky rostlinných barevných prášků a inspirujte se našimi barevnými recepty!

Zpět do obchodu