Výdodné sady barevných prášků nebo vitamínů najdete v akční produkty

Jahodové linecké

 

Zvládnete je s formičkou ve tvaru srdce, hvězdy a párátkem, co už máte dávno doma. A samozřejmě nějakými fun barvičkami!

1

INGREDIENCE

  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g rostlinného másla
  • 70 g moučkového cukru
  • ¼ ČL soli
  • ½ ČL mleté vanilky nebo citronové kůry
  • 2,5 g psyllia (2 ČL)
  • 30 g vody a barviva podle potřeby

2

POSTUP

  • V misce smíchejte hladkou mouku, cukr, sůl, vanilku a studené máslo. Vznikne těsto s konzistencí mokrého písku. Těsto rozdělte na části, podle toho, kolik barev připravujete. Já jsem těsto rozdělila na 4 stejné části. V misce bokem rozmíchejte psyllium, barvivo a vodu - také rozdělte na stejné části (u mě 7,5 g vody a 1/2 ČL psyllia). Vznikne hustý gel, ten na závěr přimíchejte k mouce s máslem.
  • Těsto přeložte na pracovní desku a rukama vypracujte na hladkou konzistenci. Podle potřeby můžete ještě do těsta přidat víc barviva, dokud nebude mít vytouženou barvu. Z těsta vytvarujte kuličku, tu zabalte do potravinářské fólie, nechte alespoň 4 hodiny (ideálně přes noc) odpočívat.
  • Po vychlazení těsto krátce propracujte, aby změklo a rozválejte ho na jemně pomoučené desce do tloušťky asi 3 mm. Vykrajujte srdíčka z barevného těsta a hvězdy ze zeleného, které potom jemně spojte, vytlačte párátkem a dotvarujte jahodu. Linecké pečte na 180 stupňů asi 5-6 minút. Po upečení naplňte džemem a skladujte v dobře uzavíratelné dóze, aby zůstaly měkké.