Jahodové linecké

Zvládnete je s formičkou ve tvaru srdce, hvězdy a párátkem, co už máte dávno doma. A samozřejmě nějakými fun barvičkami!
1
INGREDIENCE
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 100 g rostlinného másla
- 70 g moučkového cukru
- ¼ ČL soli
- ½ ČL mleté vanilky nebo citronové kůry
- 2,5 g psyllia (2 ČL)
- 30 g vody a barviva podle potřeby
2
POSTUP
- V misce smíchejte hladkou mouku, cukr, sůl, vanilku a studené máslo. Vznikne těsto s konzistencí mokrého písku. Těsto rozdělte na části, podle toho, kolik barev připravujete. Já jsem těsto rozdělila na 4 stejné části. V misce bokem rozmíchejte psyllium, barvivo a vodu - také rozdělte na stejné části (u mě 7,5 g vody a 1/2 ČL psyllia). Vznikne hustý gel, ten na závěr přimíchejte k mouce s máslem.
- Těsto přeložte na pracovní desku a rukama vypracujte na hladkou konzistenci. Podle potřeby můžete ještě do těsta přidat víc barviva, dokud nebude mít vytouženou barvu. Z těsta vytvarujte kuličku, tu zabalte do potravinářské fólie, nechte alespoň 4 hodiny (ideálně přes noc) odpočívat.
- Po vychlazení těsto krátce propracujte, aby změklo a rozválejte ho na jemně pomoučené desce do tloušťky asi 3 mm. Vykrajujte srdíčka z barevného těsta a hvězdy ze zeleného, které potom jemně spojte, vytlačte párátkem a dotvarujte jahodu. Linecké pečte na 180 stupňů asi 5-6 minút. Po upečení naplňte džemem a skladujte v dobře uzavíratelné dóze, aby zůstaly měkké.