Banana bread
Zdravý a jednoduchý recept, který se hodí právě tehdy, pokud doma máte pár zralých nebo i přezrálých banánů, které byste jinak vyhodili. Čím sladší budou, tím méně můžete použít cukru. Lískooříšková mouka se postará o řadu vitamínů, minerálních látek a cizrnový protein zase zajistí kompletní spektrum esenciálních aminokyselin. Ideální jako snídaně nebo svačina na letní cesty. Co si na banánový chleba připravit?
1
INGREDIENCE
- 4 zralé banány (3 do těsta, 1 navrch)
- 100 ml slunečnicového oleje
- 200 ml mandlového mléka
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 200 g hladké špaldové mouky
- 100 g lískooříškové mouky
- 60 g cizrnového proteinu
- 100 g kokosového cukru
- 2 ČL mleté skořice
- 2 ČL kypřícího prášku
- 1 ČL jedlé sody
- Špetka soli
- 50 g mléčných čoko drops
2
POSTUP
Do jedné mísy oloupeme a vidličkou rozmačkáme 3 banány. Pokud nechceme ručně, použijeme mixér a banány rozmixujeme na kaši. Poté přidáme všechny tekuté ingredience. Olej, rostlinné mléko a vanilkový extrakt. Vše důkladně metličkou promícháme, aby vznikla hustá směs nebo případně opět použijeme mixér. V další míse si odvážíme a smícháme všechny sypké ingredience. Špaldovou mouku, lískooříškovou mouku, cizrnový protein, kokosový cukr, mletou skořici, kypřící prášek, jedlou sodu a špetku soli. Jako poslední vmícháme čokoládové drops.
Těsto přesuneme do formy na chleba, která je vymazaná olejem a vysypaná moukou. Než dáme do trouby, rozkrojíme podélně jeden oloupaný banán, který jemně položíme do středu formy, aby se hezky upekl dozlatova navrchu chlebíku. Pečeme 45 minut na 180°C. Po vytažení z trouby propícháme špejlí a necháme důkladně vychladnout.
Před podáváním nezapomeneme na kakao, kávu nebo čaj a doladíme oříškovým máslem, čokoládou a banánem nebo jiným ovocem. Dobrou chuť!
Autor: Fínka (@tvojefina)