Citrónový chlebíček s mákem a proteinem
Jednoduchý recept, který rozhodně osloví vaše chuťové pohárky! Tenhle citronový chlebíček s mákem a rostlinným proteinem je vážně brnkačka a vsadím se, že převážnou většinu ingrediencí budete mít doma. Kromě toho, že je nadýcháný a obohacený o bílkoviny, díky máku má i skvělý obsah vápníku. Mák, ho totiž obsahuje až dvanáctkrát více než kravské mléko a tenhle dezert, vás rozhodně naladí na teplejší počasí. Co vše si připravit?
1
INGREDIENCE
- 1 bio citron
- 350 ml sojového mléka
- 1 PL jablečného octa
- 70 g kokosového jogurtu
- 60 ml řepkového oleje
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 250 g špaldové mouky
- 90 g mandlové mouky
- 100 g třtinového cukru
- 60 g vanilkového proteinu
- 50g nemletého máku
- 2 ČL kypřícího prášku
- 1 ČL jedlé sody
- Špetka soli
INGREDIENCE NA POLEVU:
- 40 g drops bílá čokoláda
- 1 ČL kokosového oleje
- 1 PL citronové šťávy
2
POSTUP
Budeme potřebovat kůru a šťávu z jednoho citronu, proto dbejme na to, aby byl bio. Jako první nastrouháme citronovou kůru do misky, odložíme stranou a vymačkáme si šťávu. Do velké mísy dáme dvě polévkové lžíce citronové šťávy, což je přibližně jeden citron a přidáme všechny tekuté ingredience. Sojové mléko, jablečný ocet, kokosový jogurt, řepkový olej, vanilkový extrakt. Vše důkladně promícháme metličkou a přidáme citronovou kůru. Necháme 5 minut odpočinout a začneme postupně přidávat sypké ingredience. Špaldovou a mandlovou mouku, třtinový cukr, veganský vanilkový protein, mák, kypřící prášek, jedlou sodu a špetku soli. Vše důkladně promícháme vařečkou nebo stěrkou.
Obdélníkovou formu na chleba si vymažeme olejem, vysypeme moukou a poté těsto přelijeme. Pečeme 40-45 minut na 180°C.
Po vytažení necháme důkladně vychladnout. Před podáváním si nezapomeneme připravit polevu. V mikrovlnné troubě rozpustíme na 20 vteřin bílé čoko drops s jednou čajovou lžičkou kokosového oleje. Poté zamícháme a přidáme citronovou šťávu.
Polejeme celý chlebíček a podle chuti i samotné porce před podáváním. Doplníme plátkem čerstvého citronu nebo ovocem. Dobrou chuť!
Autor: Fínka (@tvojefina)