Dýňové proteinové koláčky
Máme tady podzim a sezónu dýní! Stravovat se podle ročního období je velké plus v mnoha ohledech. Dýně jsou teď dostupné od českých farmářů, v Bio kvalitě, čerstvé a je jich nespočet druhů. Všem známou klasiku hokaido použijeme do zdravých koláčků s proteinem a čokoládou! Co budeme potřebovat?
1
INGREDIENCE
- 250 g špaldové mouky
- 50 g lískooříškové mouky
- 60 g vanilkového proteinu
- 70 g kokosového cukru
- 2 ČL kypřícího prášku
- ½ ČL muškátového oříšku
- ½ ČL muškátového květu
- ½ ČL mletého zázvoru
- 1 ČL skořice
- Špetka soli
- 200 g dýňového pyré
- 200 ml rostlinného mléka
- 1 PL jablečného octa
- 1 PL javorového sirupu
- 2 PL rostlinného oleje
INGREDIENCE NA POLEVU:
- Bílá čokoláda drops
- Mléčná čokoláda drops
- Plátky mandlí nebo jiné ořechy dle chuti
2
POSTUP
Ideální je první den předem udělat domácí dýňové pyré. Jednu menší hokaido dýni očistíme a nakrájíme na plátky. Rozprostřené na plechu dáme péct na 160°C po dobu 40 minut na horko-vzduch. Necháme pořádně vychladnout, dýni poté oloupeme a rozmixujeme. Můžeme přidat i špetku soli a pyré je hotové. V jedné misce odvážíme sypké ingredience. Špaldová mouka, ořechová mouka, protein, kokosový cukr, kypřící prášek, špetka soli a všechno zmiňované koření. Vše důkladně promícháme metličkou.
Druhá miska je na tekuté ingredience. Dýňové pyré, rostlinné mléko, jablečný ocet, javorový sirup a olej. Do sypké směsi přidáme rozmíchanou tekutou směs a jemně zamícháme vařečkou. Těsto je nutné zpracovat důkladně rukama na kuchyňské desce. Válečkem vyválíme těsto do výše asi pět milimetrů a vykrájíme kolečka. Dýňové těsto vystačí asi na tři plechy, pokud skládáme koláčky do třech řad. Pečeme 10 minut na 175°C. Po chvilce, co koláčky vychladnou, můžeme si připravit polevu z bílých nebo mléčných chocodrops. Stačí jen libovolné množství v misce dát na 15 vteřin do mikrovlnky a následně rozmíchat lžičkou. Vznikne nám čokoládová poleva, do které koláčky namáčíme. Na ozdobení přidáme plátky mandlí. Koláčky jsou vláčné a čerstvé vydrží tři dny. Ať vám chutná!
Autor: Fínka (@tvojefina)