Jablečné proteinové muffiny
Když je teď všude jablek dostatek, tento recept je pro podzim jako stvořený. Pokud vás honí mlsná, a máte doma všechny ingredience, za hodinku můžete vytahovat z trouby! Navíc jsou jablečné muffiny s proteinem a díky lískooříškové mouce zajišťují také dostatek bílkovin a zdravých tuků. Díky banánu jsou krásně vláčné a nadýchané. Co budeme potřebovat?
1
INGREDIENCE
- 1 větší červené jablko
- 3 menší zralé banány
- 100 ml ovesného mléka
- 3 PL kokosového oleje
- 200 g špaldové mouky
- 80 g vanilkového proteinu
- 60 g lískoořechové mouky
- 150 g kokosového cukru
- 2 ČL mleté skořice
- 1 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL jedlé sody
- Špetka soli
- Lískové ořechy na ozdobu
- Forma na muffiny a košíčky
2
POSTUP
Začneme navážením všech suchých ingrediencí do velké mísy. Důkladně promícháme špaldovou mouku, protein, lískoořechovou mouku, kokosový cukr, skořici, jedlou sodu, prášek do pečiva a nevynecháme ani špetku soli, která zvýrazní chutě, a rozvine přirozené aroma.
Do jiné mísy si oloupeme a rozmačkáme 3 menší zralé banány. Přidáme rozehřátý kokosový olej a ovesné mléko. Jako další si oloupeme a nakrájíme jablíčko na malé kostičky. Nestrouhat! Jablko poté může pustit hodně vody, ale díky kostičkám zůstanou muffiny dlouho vláčné. Mokrou směs smícháme se suchou, přidáme nakrájené jablko a vařečkou spojíme.
Těsto vyjde přibližně na 12-16 muffinů, podle toho, jak moc vysoko košíčky plníme. Na jeden doporučíme přibližně dvě polévkové lžíce těsta. Navrch posypeme krájenými lískovými ořechy a pečeme 25 minut na 220°C. Po vyndání necháme dostatečně vychladnout a můžeme podávat. Ideální na podzimní snídani nebo odpolední svačinu. Sami budete překvapeni, jak jsou vláčné a nadýchané!
Autor: Fínka (@tvojefina)