Letní dort s pitaya krémem
Léto už pomalu končí, ale ještě nám do podzimu pár chvil zbývá. Pojďme si letní barvičky ještě pořádně užít. Tento dortík, se od klasických dortů liší tím, že je lehký, vláčný, plný bílkovin a hlavně dokonale chutná!
1
INGREDIENCE
- 150 g hladká špaldová mouka
- 60 g celozrnná hladká špaldová mouka
- 40 g kokosová mouka
- 10 g prášek do pečiva
- Špetka jedlé sody
- Špetka soli
- 30 g bílá čokoláda drops
- 85 g javorový sirup
- 220 ml rostlinné mléko
- 30 g kokosový olej
- 2 pl jablečný ocet
INGREDIENCE NA KRÉM:
- 125 g silken tofu
- 60 g vegan protein jahoda
- 40 g pitaya prášek
- 40 g javorový sirup
- 2 pl citrónová šťáva
INGREDIENCE NA OZDOBENÍ:
- lyofilizované ovoce
- mléčné a bílé čokoládové drops
2
POSTUP
V míse smícháme všechny suché ingredience na korpus a k nim přimícháme sirup, rostlinné mléko, kokosový olej a ocet. Těsto nalijeme do formy vymazané kokosovým olejem o průměru 20 cm a vysypané kokosovou moukou. Těsto dáme péct na 180°C na 35-40 minut. Mezitím si připravíme krém. Tofu rozmačkáme do hladké konzistence a vmícháme k němu protein, pitaya prášek, sirup a citrónovou šťávu. Vše pořádně promícháme a necháme odpočinout v ledničce. Jakmile bude korpus upečený, necháme ho vychladnout a poté rozkrojíme podélně zhruba v polovině. Spodní část namažeme vrstvou krému, který poté přiklopíme vrchní částí korpusu.
Dortík pomažeme zbytkem krému a ozdobíme ovocem a čokoládou. Dobrou chuť!
Autor: Eliška (@_with.ella)