Mrkvové řezy s proteinem
Mrkev v dortu už asi nikoho nepřekvapí. Máme tu pro vás menší upgrade mrkvového dortu, a to zdravější variantu s proteinem a kešu polevou! Nudit se u toho receptu rozhodně nebudete! Co budeme potřebovat?
1
INGREDIENCE
- 3 PL mletých lněných semínek (25 g)
- 9 PL vody (100 ml)
- 80 ml oleje
- 100 g jablečného pyré
- 200 g třtinového cukru
- 300 g nastrouhané mrkve
- 1 ČL perníkového koření
- špetka soli
- 2 ČL kypřícího prášku
- 300 g špaldové mouka
- 50 g vanilkového proteinu
- 250 ml ovesného mléka
- 60 g rozinek
- 60 g vlašských ořechů
- rostlinné máslo na vymazání formy
INGREDIENCE NA KRÉM:
- 100 g kešu
- 50 g drops bílá čokoláda
- 30 rostlinné máslo
- rostlinné mléko podle potřeby
2
POSTUP
Jako první si připravíme flax eggs neboli náhradu za vejce. Je skvělou alternativou stejně jako chia eggs. Nemusíte ho přidávat nutně do každého pečení, ale jelikož bude těsto mrkvové, lněné “vajíčko” nám všechno hezky spojí. 3 polévkové lžíce mletých lněných semínek a 100 ml vody smícháme a necháme aktivovat, než se vytvoří kašovitá směs podobná vajíčku. Mezitím si očistíme a nastrouháme mrkve a to chviličku zabere. Pak se vrhneme na mokrou směs těsta.
Připravené flex egg, olej, jablečné pyré a třtinový cukr. Všechno promícháme a necháme 5 minut odpočinout. Poté přidáme 300 g nastrouhané mrkve a opět promícháme. Pak už zbývá jen zbytek suchých ingrediencí - perníkové koření, ale můžeme nahradit jen samotnou skořicí, špetka soli, kypřící prášek, špaldová mouka, 50 g rostlinného proteinu a 250 ml ovesného nebo jiného rostlinného mléka. Všechny ingredience důkladně spojíme a na závěr přidáme rozinky a ořechy. Formu vybereme podle toho, jaký chceme výsledek, ale těsto se hodí jak na dortovou formu tak chlebovou. Formu vymažeme trochou rostlinného másla, vysypeme moukou a přelijeme připravenou směs. Pečete na 170°C po dobu cca 1 hodinu a 30 minut podle trouby.
POSTUP KRÉM:
Kešu krém je volba navíc, která rozhodně stojí za to a my ji doporučujeme! Krém si můžete připravit i dopředu a nechat ho v lednici. Chlazený má lepší konzistenci a lépe se sním pak mrkvák potírá.
Kešu ořechy si necháme namočené ve vodě minimálně hodinu. Do mixéru si dáme kešu, bílou čokoládu, rostlinné máslo a pár lžiček mléka. Podle toho, jak moc chcete krémovou konzistenci, mixujte a přidávejte rostlinné mléko nebo máslo. Před rozkrojením a promazáním krémem nechte pořádně mrkvák vychladnout několik hodin nebo klidně i přes noc. Podle výšky těsta můžete krémem promazat i 2x ale myslete na to, abyste ho měli dostatek. Podávejte vychlazené z lednice a odležené alespoň pár hodin, aby se spojil krém s těstem. Dobrou chuť!
Autor: Fínka (@tvojefina)