Nutella bread
Nebe v puse zaručeno. I když se jedná o trošku složitější recept, určitě ho zvládne každý z vás. Výsledek stojí rozhodně za to! Tento veganský proteinový chlebík se určitě stane vaším pravidelným sladkým potěšením.
1
INGREDIENCE
- 500 g špaldové mouky ideálně hladká
- 80 g vanilkového proteinu
- 80 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 200 g rostlinného mléka
- 60 g rostlinného másla nebo oleje
INGREDIENCE NA KVÁSEK:
- 40 g droždí
- 10 g cukru
- 10 g mouky
- 100 ml rostlinného mléka
- špětka soli
INGREDIENCE NA NÁPLŇ:
- 140g oříškového másla
2
POSTUP
Jako první si zaděláme kvásek. Do menší mísy si dáme všechny ingredience. Droždí, sůl, cukr, mouka a jako poslední přidáme rostlinné mléko. Metlou zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme přibližně 20 minut na nějakém teplém místě odpočívat, než kvásek zdvojnásobí svůj objem. Do velké mísy si dáme ingredience na těsto. Začneme se sypkými, které metlou nebo vařečkou zamícháme. Nezapomene na kvásek, který do mísy přidáme společně se všemi tekutými surovinami. Pořádně spojíme a ručně nebo robotem vypracujeme těsto. Poté přikryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.
Po nakynutí těsto vyndáme na podložku, kterou jsme si předem posypali moukou a válečkem vyválíme placku přibližně 1 cm vysokou. Celou jí pak potřeme dostatečným množstvím oříškového másla až do okrajů a pokud chceme v chlebíku i kousky celých ořechů, teď je ta pravá chvíle na to je přidat. Dále zarolujeme a uprostřed podélně rozkrojíme a libovolně zamotáme tak, aby rozkrojený řez směřoval co nejvíce nahoru a oříškové máslo během pečení nevyteklo. Srolované těsto vložíme do předem vymazané nebo pečícím papírem vyložené formy. Můžeme ještě posypat kousky libovolných oříšků na ozdobu. Chlebík pečeme v předehřáté troubě na 180°C 45-50 minut na horkovzduch a po prvních 15 minutách snížíme teplotu na 170°C a dopečeme dalších 30 minut. Chlebík zkontrolujeme špejlí a pokud se na ni nelepí, můžeme ho vytáhnout. Po upečení vyndáme z formy a necháme pořádně vychladnout. Podáváme samotné nebo ještě přelijeme oříškovým máslem nebo čokoládovým přelivem. Dobrou chuť!
Autor: Anička (@anna_sco) & Fínka (@tvojefina)