Pitaya cake
Jaká barva je více typická pro jaro než růžová? Tento lahodný a především zdravý dort je růžový díky prášku z dračího ovoce, kterému se říká PITAYA. Je bohatý na vitamíny, antioxidanty a minerální látky. Výrazná barva rozjasní jakýkoli dezert, když ho použijeme jako přírodní barvivo.
1
INGREDIENCE
- 150 g pohankové mouky
- 70 g kokosové mouky
- 1 ČL kypřícího prášku
- 1 ČL jedlé sody
- 1 PL pitaya prášku
- 50 g kokosového cukru
- Špetka soli
- 1 lněné „vajíčko“ (1 PL mletého lněného semínka + 1 PL vody)
- 4 PL kokosového mléka z plechovky
- 60 ml agávového sirupu
- 1 PL jablečného octa
- 150 ml rostlinného mléka
INGREDIENCE NA KRÉM:
- 100 g kešu
- 1 plechovka kokosového mléka (bez 4 PL na korpus)
- 3 PL javorového sirupu
- 1 PL pitaya prášku
- 1 ČL agarového prášku
- malinový džem a ovoce na ozdobení
2
POSTUP
Ve velké míse smícháme všechny sypké ingredience. Pohankovou mouku, kokosovou mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, pitaya prášek, kokosový cukr a špetku soli. Než přidáme tekuté ingredience uděláme si lněné “vajíčko” tak, že smícháme 1:1 vodu a mleté lněné semínko v malé misce. Počkáme přibližně pět minut, než se udělá kašička, kterou přidáme společně s kokosovým mlékem, agávovým sirupem, jablečným octem a rostlinným mlékem do velké mísy.
Do kulaté formy (25 cm) dáme pečící papír a přendáme těsto na korpus. Uhladíme do stejné výšky 2 cm a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C přibližně 20 minut. Po vytažení necháme dostatečně vychladnout, alespoň hodinu.
Mezitím necháme ve vodě se špetkou soli namočit kešu ořechy a to minimálně na hodinu, aby změkli. Spolu se zbytkem kokosového mléka z plechovky, sirupem, pitaya růžovým a agarovým práškem rozmixujeme na jemný krém. Ten nalijeme na dostatečně vyhlazený korpus, který ještě potřeme dostatečným množstvím malinového džemu.
Před podáváním necháme vychladit minimálně na 3 hodiny v lednici, ale ideální je přes noc, aby se chutě spojily. Bude to stát za to, když vydržíte do druhého dne! Nezapomeňte na čerstvé ovoce na ozdobení podle vašich preferencí a přeji dobrou chuť!
Autor: Fínka (@tvojefina)