Řepová bábovka
Jelikož je řepa aktuálně v sezóně, proč ji nevyužít i do pečení? Tato nevšední bábovka je přirozeně bezlepková, krásně voňavá po kakau a ještě obohacena o více bílkovin díky čokoládovému proteinu. Co budeme potřebovat?
1
INGREDIENCE
- 200 g pohankové mouky
- 150 g mandlové mouky
- 60 g čokoládového proteinu
- 40 g kakaa
- 3 PL kokosového cukru
- 1 ČL kypřícího prášku
- 1 ČL jedlé sody
Špetka soli
- 80 g čoko drops
- 230 g pyré z pečené řepy
- 400 ml rostlinného mléka
- 4 PL kokosového oleje
- 1 PL jablečného octa
- 60 g rýžového sirupu
- 1 ČL vanilkového aroma
- Na polevu mléčná čokoláda
2
POSTUP
Jako první si vybereme, jestli řepu koupíme již pečenou nebo si ji budeme péct sami v troubě. Doporučuji v zapékací formě či na plechu v alobalu a pečeme přibližně hodinu. Poté vychlazenou rozmixujeme na hladké pyré. K pyré z řepy přidáme všechny tekuté ingredience. Rostlinné mléko, kokosový olej, jablečný ocet, rýžový sirup, vanilkové aroma a promícháme.
V druhé misce smícháme všechny suché ingredience. Pohankovou a mandlovou mouku, protein, kakao, cukr, prášek do pečiva, sodu a špetku soli. Důkladně promícháme. Následně spojíme suché a tekuté ingredience. Jako poslední vmícháme čoko drops.
Těsto necháme 5 minut odpočinout a mezitím si vymažeme formu, kterou následně vysypeme pohankovou moukou. Rovnoměrně do ní přesuneme těsto a pečeme na 175°C přibližně 55-65 minut.
Kontrolujeme bábovku špejlí a když se nebude těsto lepit, vyklopíme na talíř a necháme vychladnout.
Jako poslední čokoládová poleva. Rozpustíme množství čoko drops podle chuti a bábovku polijeme. Můžeme ji ještě posypat sekanými ořechy. Ideální je jako sladká snídaně nebo svačina k čaji. Dobrou chuť!
Autor: Fínka (@tvojefina)