Strawberry & Lime Cake
Právě nám začíná jahodová sezona, kterou tolik milujeme! V létě ale nikdo nechce trávit hodiny v kuchyni pečením dortu, i přes to, že si chceme dát něco dobrého. Proto přinášíme recept na zdravý a nepečený jahodovo-limetkový dortík, který je navíc bezlepkový a obsahuje dostatek proteinu.
1
INGREDIENCE
- 50 g jahodového proteinu
- 100 g oříškového másla
- 100 g kokosové mouky
- 40 g ovesných vloček
- 2 PL kokosového oleje
- 2 PL javorového sirupu
- Rostlinné mléko dle potřeby
- Špetka soli
INGREDIENCE NA DORT:
- 750 g jahod
- 2 limetky
- Agarové vločky nebo přášek
- Na ozdobení čerstvé jahody nebo lyofilizované ovoce
2
CO JE TO AGAR?
Agar je rostlinná “želatina” vyrobená z mořských řas. Želírovací schopnosti jsou dokonce vyšší než u želatiny a navíc je bohatým zdrojem jódu, vápníku a železa. Koupíte ho ve zdravé výživě v podobě prášku, vloček nebo plátků.
POSTUP
Celý postup je jednoduchý a hlavně rychlý. Zabere vám maximálně 30 minut! Z kredence vyndejte nějakého pomocníka na mixování a dejte do něho všechny suroviny na korpus. Protein, oříškové máslo, kokosovou mouku, vločky, olej, sirup a špetku soli. Mixujte dokud nevznikne hmota. Podle potřeby můžete přidat rostlinné mléko, pokud hmota není dostatečně lepivá. Formu použijte ideálně dortovou, kam přesuňte korpus a důkladně (například dnem sklenice) vytvarujte tenký korpus.
Než se vrhnete na jahodovo-citronovu směs, dejte si formu s korpusem do lednice ztuhnout. Očištěné jahody se šťávou z dvou limetek rozmixujte najemno a přelijte do hrnce. Dále postupujte podle návodu vašeho agaru. My na mírném ohni rozehřáli jahodovou směs. Poté, co začala bublat, přidali agarový prášek a chvilku vařili. Není potřeba již přidávat cukr, jelikož korpus je dostatečně sladký. Přelejte povařenou směs na ztuhlý korpus a nechte ideálně přes noc v lednici. Poté už můžete podávat s čerstvými jahodami a rostlinnou smetanou, kterou rozhodně doporučuji! Enjoy
Autor: Fínka (@tvojefina)