Gnocchi s rajčatovou omáčkou
Pro všechny, kteří hledají nové chuťové zážitky: máme pro vás recept na skvělé gnocchi s rajčatovou omáčkou. Lehké, čerstvé, ideální s rajčaty a bazalkou z vlastní zahrádky. Křehké gnocchi s jemnou omáčkou bude opravdovou peckou pro vaše chuťové pohárky. Vhodné na oběd nebo na večeři. Pokud hostíte přátelé, množství surovin násobte dvakrát, až čtyřikrát.
1
INGREDIENCE NA GNOCCHI
- 3 velké brambory
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 čl soli
- 1 pl olivového oleje
- 1 pl kukuřičného škrobu
INGREDIENCE NA OMÁČKU
- 250 g rajčatový protlak
- 3 pl olej
- 1 červená cibule
- 2-3 stroužky česneku
- hrst oliv
- 30 g sušená rajčata
- 5 ks cherry rajčata
- čerstvá bazalka
- sůl, pepř
2
POSTUP
Předehřejte troubu na 190 °C. Brambory omyjeme, osušíme a propícháme vidličkou. Pečeme je v předehřáté troubě 30 minut nebo dokud nejsou měkké. Jakmile jsou brambory upečené, necháme je vychladnout. Po vychladnutí brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle. Očištěné brambory vložíme do mísy a přidáme mouku, škrob, sůl, olivový olej. Vše promícháme, dokud nevznikne měkké těsto. Těsto rozdělíme na několik stejných dílů a každý z nich rozválíme na dlouhý provaz. Provazy nakrájíme na malé kousky a každý kousek lehce přitlačíme hroty vidličky, aby získal vroubkovaný tvar noků. Přivedeme k varu velký hrnec osolené vody a noky v něm uvaříme 3-4 minuty nebo dokud nevyplavou na povrch. Noky scedíme (hrneček škrobové vody si necháme na omáčku) a propláchneme studenou vodou. V pánvi opečeme na oleji na jemno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek. Poté přidáme protlak, nakrájené olivy, rajčata, koření a bylinky. Do omáčky nalijeme trochu škrobové vody, která nám pomůže omáčku zahustit. Nakonec vmícháme noky a čerstvé bylinky.
Autor článku: Eliška (@_with.ella)