Špenátový chlebík s kešu smetanou
Pečivo se dá udělat i zdravě a nemusí to být nuda! Máme pro vás recept na zdravý chlebík se špenátem a kešu smetanou. Navíc obsahuje i mandlovou mouku, která dodá vláčnost a také se vyznačuje vysokým podílem bílkovin a vlákniny. Co budeme na tuto dobrotu potřebovat?
1
INGREDIENCE
- 70 g kešu oříšků
- 60 ml vody
- 1 PL citrónové šťávy
- 1 ČL lahůdkového droždí
- Špetka soli
INGREDIENCE NA CHLEBÍK:
- 120 g kešu smetany
- 200 g hladké špaldové mouky
- 100 g mandlové mouky
- 100 g čerstvých špenátových listů
- 250 ml rostlinného mléka
- 4 PL olivového oleje
- 1 ČL česnekového prášku
- 1 ČL kypřícího prášku
- 1 ČL jedlé sody
- Špetka soli
2
POSTUP
Začneme namočením kešu ořechů na přibližně jednu hodinu do vlažné vody s čajovou lžičkou soli. Poté kešu scedíme, dáme do mixéru společně s citronovou šťávou, lahůdkovým droždím, vodou a špetkou soli. Rozmixujeme do hladka a necháme odpočinout.
Mezitím si připravíme ingredience na chlebík. Špaldovou mouku, mandlovou mouku, česnekový prášek, kypřící prášek, jedlou sodu a špetku soli. Důkladně promícháme a přidáme tekuté ingredience. Připravenou kešu smetanu, rostlinné mléko a olivový olej. Promícháme a necháme vše spojit. Na závěr přidáme špenát. Nejlepší jsou čerstvé baby listy, které můžete použít v celku. Pokud máte velké, nakrájejte je na menší kousky. Jemně špenát vmícháme a přesuneme do chlebové formy vymazanou rostlinným máslem a vysypanou moukou. Pečeme na 180°C po dobu 40-45 minut. Necháme vychladnout a můžeme podávat samotný nebo s rostlinnou pomazánkou a zeleninou. Skvěle chutná jak teplejší, tak studený. Dobrou chuť!
Autor: Fínka (@tvojefina)