Veganská Štědrovečerní večeře
Můžou být Vánoce bez ryby a řízku? Jednoduše! Rostlinná Štědrovečerní večeře může mít mnoho podob. Možná jste nikdy nebyli fanoušky té "tradiční" a vaříte tak něco úplně jiného. Pokud ale patříte pro ty, kteří mají Ježíška spojeného s bramborovým salátem a kaprem, nebo řízkem, nemusíte zoufat. Jde to i bez násilí. Jednoduše, poměrně zdravě a s čistým svědomím. Navíc možná uvidíte zlaté prasátko.
1
INGREDIENCE NA SALÁT
- 6 ks střední brambory
- 2 ks mrkev
- 1/5 ks celer
- 1/2 ks červená cibule
- 1 sklenice zavařené zeleniny
- pár kyselých okurek (lze vynechat)
- 200 g vařená kukuřice (lze vynechat)
- 200 g sójový jogurt
- 100 g rostlinná zakysaná smetana
- 1 pl hořčice
- sůl
- pepř
INGREDIENCE NA TOFU
- 1 ks tofu natural
- 1 ks nori řasa
- 1 pl cizrnový protein
- 1 pl jemné ovesné vločky
- 2 pl kukuřičná mouka
- 3/4 čl bylinková sůl
- pepř
- olej ve spreji
2
POSTUP
Brambory, mrkev a celer omyjeme a dáme je uvařit do čisté vody do měkka.
Jakmile bude zelenina uvařená, scedíme ji, necháme vychladnout a oloupeme ji.
Brambory nakrájíme na nudličky nebo je rozmačkáme přes sítko na brambory.
Mrkev a celer nakrájíme na malé kousky.
V misce pak zeleninu smícháme s propláchnutou kukuřicí, zavařenou zeleninou, na jemno nakrájenou cibulí, hořčicí, jogurtem, smetanou a dochutíme salát kořením.
Tofu rozřízneme podélné napůl.
Řasu také roztrhneme napůl.
Každý kousek tofu zabalíme do nori řasy a poté ko obalíme v testíčku z mouk a proteinu a trochy vody.
Na pánvi postříkané olejem pak obalené tofu opečeme.
Opečené tofu podáváme s vychlazeným salátem.
Dobrou chuť!
Autor: Eliška (@_with.ella)